MusicBox359.com: it's time for music! MusicBox359.com: it's time for music!

Новини

Начало   |   Новини  |   Lana Del Rey: разсъждения за Ultraviolence

Lana Del Rey: разсъждения за Ultraviolence

09 / 02 / 2024

Светът на Lana Del Rey е пълен с поезия и противоречия. След нейния дебют, запис, в който тя пее за наркотици, Лолита и групита, нейният лиризъм е посрещнат от критици, които изглежда намират обиди в нейния блясък. Като продължава да не избягва по-рисковите отправни точки, включвайки и забранената литература, вторият й албум Ultraviolence се вдъхновява от „A Clockwork Orange" (Портокал с часовников механизъм) – история, толкова бурна, че британските кина забраниха всички прожекции на филма, създаден по скандалната книга.

От самото начало срещу Del Rey се надигат гласове на опозиция. Някои хора видяха нейната бляскава естетика на Tumblr като антифеминистка или се опитаха да я привържат към Републиканците поради използването на силно американизирани образи. Въпреки това, когато се стигна до втория й албум, Ultraviolence, негативността се увеличи. „He hit me and it felt like a kiss“, пее тя в заглавната песен на албума. Докато се позовава на противоречивата песен на The Crystal (дамска вокална група от САЩ), Del Rey беше посрещната със същата критика като тях. Хората вярваха, че тя опасно търси романтика в домашното насилие, като пее за насилие в съблазнителна любовна песен.

Когато се разглежда изходният материал обаче, спорът е по същество целият смисъл. Заглавието на песента произхожда от скандалния роман на Anthony Burgess "A Clockwork Orange". Сатиричният антиутопичен роман се съсредоточава около главния герой Алекс и неговата банда „Droogs“, докато вилнеят с насилие из града си. През цялото време те комуникират чрез измислен език, наречен Nadsat, като един от най-забележителните термини е "Ultraviolence" (свръхнасилие).

„Ultraviolence“ означава точно това, което бихте очаквали. Това е крайно и ненужно насилие, което няма друга цел, освен да внесе тръпка в героите. Героите също използват думата „horrorshow" (шоу на ужасите), засилвайки романтиката в насилието и злото в книгата. Когато Stanley Kubrick се сдоби с правата за филма и направи своя 1971 г., той беше още по-бляскав, тъй като той постави сцени на изключително насилие и нападения със скандални детайли.

Добавянето на думата към прекалено похотливия глас на песента помага на Del Rey да изгради свят на пълна и напълно изопачена преданост. Това й помага допълнително да улови един вид безразсъдна любов, която идва от токсични ситуации.

„Преди членувах в ъндърграунд секта, управлявана от гуру“, каза тя за произхода на песента. „Той се обграждаше с млади момичета и имаше тази луда харизма, на която не можехме да устоим. Така че бях в тази, ще я нарека секта, защото копнеех за любов и сигурност. Но тогава разбрах, че този гуру не е добър, а лош - доста лош човек. Той мислеше, че първо трябва да разпарчетоса хората, преди да може да ги изгради отново. Накрая напуснах сектата.”

Точно както A Clockwork Orange си играе с възприятието на читателя за своя герой и ви въвлича в неговия свят, изпълнен с насилие чрез своя чар, използването на „Ultraviolence“ свързва романтичните морални въпроси както в опита на Del Rey, така и в изходния текст.

Книгата е източник на вдъхновение за мнозина от излизането си. Филмът Vinyl на Andy Warhol’ е базиран на текстове от нея, David Bowie използва текстове от книгата през цялата си кариера, Guns N’ Roses ги използват като вдъхновение за видеоклипа „Welcome To The Jungle“, докато New Order също използва „Ultraviolence“ като заглавие на песента. Дори Stanley Kubrick режисира адаптация на Лолита - любима история на Del Rey. Всички те служат като вдъхновение за Del Rey, което прави ангажимента й с романа почти неизбежен.

Като текстописец Del Rey редовно се позовава на вдъхновенията си. В дискографията си тя се обръща към Allen Ginsberg, Elvis, T.S Eliot и Sylvia Plath. Винаги подтиквана да споделя откъде черпи влиянието си, „Ultraviolence“ е просто още едно намигване към нейната библиотека.

Що се отнася до критиката, че заглавието се възхищава на насилието, точно това е смисълът. Думата се хареса на Del Rey поради своите противоречия. „Харесвам този луксозен звук на думата „Ultra“ и злобния звук на думата „Violence“ заедно. Харесва ми, че два свята могат да живеят в един“, каза тя пред Variety.

Въпреки ясния литературен произход на песента, Del Rey с времето прави корекции. В разговор с Pitchfork през 2017 г. певицата обсъди решението си да изостави репликата, когато пее на живо. „Не ми харесва. Аз не. Аз не го пея. Пея „Ultraviolence“, но вече не пея тази реплика“, каза тя. „Да имаш някой, който е агресивен в една връзка, беше единствената връзка, която познавах. Няма да кажа, че този текст е 100 процента верен, но се чувствам комфортно да кажа, че това, с което бях свикнала, беше трудна, бурна връзка и не беше заради мен. Не идваше от мен!“

Точно както главният герой на Anthony Burgess Алекс се променя в края на филма, изглежда, че и Del Rey го е направила.

 

Lana Del Rey като Lizzy Grant

21 / 06 / 2021

Lana Del Rey като Lizzy Grant

Elizabeth Woolridge Grant, известна със сценичното си име Lana Del Rey, е американска певица, родена на 21 юни 1985 г. Кариерата на Дел Рей започва на 18-годишна възраст като клубна певица в Ню Йорк. В интернет все още може да се открие видео на изпълнителка Lizzy Grant от 8 юни 2009 г., на което се вижда младо, обикновено облечено изрусено момиче, пеещо на сцената на нюйоркското шоу „The Variety Box“. Вижте отляво видеото от шоуто... Гласът на девойката е силен, но тя изглежда...

Още

Lana Del Rey: Violet Bent Backwards Over the Grass

14 / 04 / 2020

Lana Del Rey: Violet Bent Backwards Over the Grass

Миналата година Lana Del Rey издаде Norman Fucking Rockwell! - може би най-успешния си албум. Водена от емоциите, певицата обеща на музикалната общност, че през февруари 2020 ще издаде дългосвирещ запис с поезия (сещам се за подобни записи на Jim Morrison). Но това някак си не се случи. Формално - заради извънредната ситуация и наложената блокада по света. Все пак Lana напомни за себе си и обяви заглавието на поетичния си албум - Violet Bent Backwards Over the Grass. Певицата спомена, че...

Още

Коментари
Няма коментари!
Коментирай
Oт:


Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 Нова картинка
CAPTCHA Image